Skip to main content

VODIČ KROZ LEKTIRU: Sanja Polak, Pobuna Pauline P.

Dobrodošli na blog!

Nedavno sam putem email adrese dobila zahtjev da napravim dnevnik čitanja za poznati roman Dnevnik Pauline P., autorice Sanje Polak. Naime, ja sam davne 2015. recenzirala ovo djelo i napisala okvirno mišljenje vezano uz njega, ali nisam detaljno pristupila obradi dijela. No, jedna me je mama zamolila da joj pomognem kako bi lakše sa svojim djetetom mogla sastaviti dnevnik čitanja, odrediti temu i napisati dojam o djelu. 


Moram priznati da sam u ranim tinejdžerskim godinama i sama bila velika obožavateljica ciklusa romana Dnevnik Pauline P. jer sam se mogla poistovjetiti s glavom junakinjom te se pronaći u brojnim situacijama kroz koje sam prolazila. Međutim, smatram da ovo nije knjiga koja je namijenjena isključivo tinejdžerima i njihovim roditeljima. Neovisno o svojoj životnoj dobi, uvijek biste se mogli pronaći u trenucima koje ste i sami proživljavali u najosjetljivijem periodu odrastanja. Također, odlučila sam podijeliti ovaj post kako biste se lakše mogli snaći te pomoću njega sastaviti bilješke tijekom čitanja. Napominjem da cilj nije samo prepisati jer bi bila šteta da svoje dijete ne motivirate da prije analize pročita ovu simpatični dnevnik tinejdžerke Pauline P. 
Savjetovala bih vam da bilješke tijekom čitanja radite prema poglavljima kako biste se mogli lakše snaći kada ponovno budete prolazili kroz njih.

BILJEŠKE TIJEKOM ČITANJA

VIDI,DNEVNIK!

- mama je „zaposlena“ uređivanjem kuće.

- prisililila je Paulinu P. da joj pomogne u obavljanju kućanskih poslova.

- Paulina je odbijala pomoći što je mamu vidno iznerviralo.

- dok je pospremala kutije, Paulina je pronašla mamin dnevnik koji je kradom spremila u treću ladicu svojeg pisaćeg stola.

- kad je mama obavijestila da su gotove s poslom jer je prijateljica pozvala na kavu, Paulina je stala čitati njezin stari dnevnik što je potaknulo na to da i ona ponovno počne pisati svoj dnevnik.

NENORMALNO NORMALNO

- Paulina je nestrpljivo očekivala putovanje u Vodice gdje je trebala susresti stare prijatelje, Anu i Šimu.

- javila se Ani čim je stigla u Vodice te dogovorila susret na rivi.

- primijetila je da se Ana puno promijenila.

- Ana je Paulinu upoznala s Franom, a ubrzo je stigao i Šime.

- Šime je Paulini predstavio svoju novu djevojku Ivonu s kojom hoda četiri dana.

- Paulina je shvatila da s Anom i Šimom više nije povezana kao što je ranije bila, ali je razočarano odlučila tragati za novim prijateljima.

- jedne je večeri Paulina odlučila da će čuvati djecu vrtićke dobi, koji su s njima stigli zajedno na ljetovanje, dok roditelji idu malo na rivu.

- Paulina je pristala na to da bude dadilja djeci te je na taj način mogla zaraditi džeparac.

- iako je zaradila svoj džeparac, Paulina je žudila za nečim „nenormalnim“, željela je biti poput Ane i Šime te dokazati drugima da je odrasla, odnosno „poluodrasla“.

- iz mamina dnevnika saznajemo da je sa svojih osamnaest prijatelja ljetovala u Velom Lošinju. Zahvaljujući tome što su svi bili stariji od nje, naučila je puno toga o muško-ženskim odnosima.

BEZ PRAVOG POLJUPCA

- deset dana prije početka nastave susreće svoje prijateljice:Doru, Nikolinu, Karlu i Anu.

- Dora je ljeto provela u Novom Vinodolskom gdje je u vikendici ljetovala sa svojom obitelji i rodbinom, ali je dane provodila s prijateljicom Ninom koja je bila loše raspoložena jer je otac napustio njenu mamu i nju te otišao živjeti s novom ženom. Izlazila je s Ivanom, dečkom koji je imao vikendicu pokraj njihove te su se čak i poljubili.

- Nikolina je prevalila tisuće kilometara:na viksi, jedrenju, šetala po europskim metropolama, bila na moru kod tatinih prijatelja. Promijenila je tri dečka, sa svima se poljubila.

- zbog Nikolinine priče su se Dora, Martina i Paulina osjećale jadno.

- Nikolina je zaključila da je najvažnije voljeti sebe dok su se ostale cure složile s time da je jednako važno imati i obzira prema drugima.

- Nikolina je morala otići ranije jer je mama sutra vodi u Graz u shopping.

- Paulina je znala da želi biti poput nje, ali se nikome to ne bi usudila priznati. No, Ana je to priznala na glas kada je Nikolina otišla.

- Ana je priznala da se dvostruko zaljubila, najprije u Tonija iz Osijeka s kojim je skoro i prohodala. Ljetovala je u uvalici Brna na Korčuli. Kasnije je upoznala Silviju, Martu, a Marta je upoznala s Krunom. Toni je pozvao da navečer izađu vani, ali je poslijepodne morao hitno otputovati. No, kada je on otišao, nastavila se družiti s Krunom. Nije htjela otkriti jesu li se poljubili ili ne.

- Karla nije stigla ispričati svoje doživljaje jer su se morale razići.

- Paulina je bila razočarana misleći da se ona jedina nije poljubila.

- iz mamina dnevnika saznajemo da je pet dana prije odlaska u Zagreb upoznala Marija, slatkog dečka iz Dubrave. Počeli su se družiti, a jedne večeri su se poljubili, kada su sjeli na klupu sami. Za poljubac priznaje da nije ništa posebno, ali da je bila važna jer je to obavila na vrijeme te će se moći pohvaliti prijateljici Tihani.

ŠOPING

- Paulina je napisala sebi podsjednik koji će joj pomoći da bude „bolja“, misleći da će se zbog novih stvari ponašati ljepše, pametnije i bolje.

- zbog osjećaja koji je držanje novaca u rukama izazivalo kod nje, poželjela je da bude bogata blagajnica u banci kada odraste.

- nagovarala je mamu da i one, poput Nikoline, odu u shopping u Austriju.

- Mama nije htjela pristati na Paulininu molbu pa je prijetila da će nazvati tatu što je Paulinu natjeralo da je prestane nagovarati na odlazak u Austriju.

- danima je nagovarala članove obitelji, ali i ostalu rodbinu da je odvedu u Graz, na što nitko nije htio pristati. Zato je bila duboko razočarana i tužna.

- jednog je jutra tata probudio jer su morali otići u berbu jabuka na plantažu kod Paje u Podravinu.

- živciralo je mamino pjevanje koje je nalikovalo na zavijanje, ali je u tijeku vožnje ponovno utonula u san.

- no, ono što je iznenadilo kada se probudila je spoznaja da su je roditelji doveli u Austriju.

- dok su kupovale u H&M.u, mama je savjetovala o tome što bi trebala kupiti, a tata ih je strpljivo čekao iako ga je iznervirala činjenica da su bile petnaeste u redu za blagajnu.

- Paulina je bila tužna kada je vidjela mobitel u izlogu dućana znajući da je potrošila sve novce na odjeću.

- Iz mamina dnevnika saznajemo da se Sanja posvađala s mamom zbog šivaćeg stroja. Mama je bila opsjednuta šivanjem dok je Sanja u gradu vidjela nešto moderno, ali joj je mama rekla da joj to može sašiti. Zbog šivaćeg stroja, Sanja nikada nije kupovala odjeću u gradu. Mama se uvrijedila kada joj je priznala da sve što sašije nije dobro niti onako kako ona to zamisli. Iz protesta je prestala nositi osjeću koju joj je mama sašila te joj je preostalo samo par komada odjeće, a djeda je nagovorila da joj pokloni dvije flanelske košulje.

BAŠ VOLIM ŠKOLU

- Paulina je bila odlučna u tome da svlada sve tehnika učenja, vježbanja i ponavljanja pa je uzela mamin stari neispunjeni poslovni dnevnik.

- mama je savjetovala kako će planirati svoje obveze i dužnosti tijekom radnog tjedna.

- mama je bila zadovoljna jer je Paulina pokazala da želi učiti i nijednom je nije prekinula u izlaganju.

- napisala je plan rada.

- Paulina je bila razočarana vidjevši koliko je obveza sebi zadala pa je požalila što je uopće otvorila temu o učenju te napisala plan rada.

- već je prvi dan odustala od planiranja i učenja prema maminim uputama budući da je shvatila kako je za nju sve to nedostižno jer je „zaposlena“ dopisivanjem s prijateljima, surfanjem po internetu i drugim stvarima koje joj oduzimaju vrijeme.

- u školi su počela ispitivanja zbog čega su svi bili nervozni i mrzili su školu.

- Paulina je shvatila da je njena škola potpuno nesavršena jer u knjižnici nikada ne može pronaći naslove lektira, može ući tek deset minuta prije početka nastave čak i da sjekire padaju, u WC-u nikada nema papira, nekima nedostaju brave i kvake, ne postoje osvježivači WC školjki itd.

- mama kaže da je bitan sadržaj, a ne forma te da školu čine ljudi, a ne zgrada.

- Paulina optužuje profesore jer se ponašaju poput robota, hladni su, zapovijedaju, glasno viču...

- mama joj je predložila da napiše dobre i loše osobine o školi što je ona odbila učiniti.

- no, razmišljala je o maminim riječima i shvatila da većina ljudi mrzi školu stoga je ona odlučila okrenuti ploči te zavoljeti školu.

- shvatila je da ništa nije savršeno i da ništa ne bi funkcioniralo kada bi sve bilo savršeno.

- iz mamina dnevnika saznajemo da se iz stare preselila u novu školu. Uspoređuje školu svemirskom letjelicom jer je sve novo u njoj. Također, ima i nove profesore. Za novu školu kaže da je savršena, ali svejedno mahne staroj školi iz koje se iselila.

MINI MATURALAC S MAMAMA

- mame se između trideset pet i četrdeset pet godina počnu ponašati drugačije. Misle da su najpametnije, nervozne su, svadljive, agresivne...

- Ana, Nikolina, Dora i Paulina potpuno su sluđene zbog njihovih prohtjeva, zahtjeva, zanovijetanja, naređivanja, kvocanja i zvocanja, a nisu ih pustile ni na maturalac jer im se nije svidio njihov ravnatelj.

- ravnatelj je s odborom odredio da putuju na Rab, a one su htjele da idu na Krk jer je povezan mostom s kopnom. No, ravnatelj nije pristao na taj prijedlog.

- njih četiri su bile očajne zbog odluke koju su donijele njihove mame te su izmišljale brojne razloge kako bi „opravdale“ prijateljima svoj neodlazak na maturalac.

- morale su riješavati radne listiće koje su im ostavili profesori, ali su mame shvatile da su pretjerale te odlučile to ispraviti.

- organizirale su putovanje u Gardaland što se curama baš nije svidjelo, ali su na kraju pristale na tu ponudu.

- s mamama su treće subote u listopadu krenula na put, a mame su već na prvom odmorištu zaključile da su razmazile cure jer im pružaju sve što žele.

- zabavljale su se u Gardalandu na svim penjalicama, vrtuljcima, vlakićima i ostalim zabavnim izmišljotinama, ali su i mame pokazale svoju drugu stranu.

- iz mamina dnevnika saznajemo da je došlo vrijeme za maturalac. Sanja je putovala na otok Hvar, vlakom do Splita te brodom do Hvara. Ističe kako su profesori drugačiji kada su izvan škole, odnosno opušteniji. Uživali su u brojnim aktivnostima i izlazili u disko gdje su se smijali te uživali gledajući učenike kako plešu. Zaključila je da će joj maturalac pomoći da lakše završi osmi razred.

ZALJUBLJENI PAR

- svaka generacija osmaša ima svoj zaljubljeni par.

- Paulina se iznenadila spoznajom da su zaljubljeni par u njenoj generaciji mali, crni Ratko i štrkljasta, cmizdrava Lorena koju je jedva prepoznala jer se tijekom ljeta potpuno promijenila.

- jednog popodneva, dok je sjedila s dečkima ispred škole, pored njih su prošli Lorena i Livija. Svi su komentirali Lorenin izgled. Dečki su se svađali oko toga koji će je prije osvojiti, a na kraju je to Ratku pošlo za rukom.

- Paulina je sve ispričala Nikolini čim je stigla kući te su se složile kako su rijetki dečki poput Ratka koji bi se to usudili učiniti.

- u petak su Ratko i Lorena šetali zagrljeni, a Paulina je zaključila da nikada ne bi mogla s njim hodati zagrljena pred školom jer ga svi smatraju propalitetom prve klase.

- sljedećih nekoliko dana su ih svi komentirali, a oni su počeli zajedno markirati. Vodila se kladionica o tome kada će se vratiti u školu, ali njih nije bilo trideset i dva dana.

- digla se velika prašina oko njihovih izostanaka, a za roditelje je bio organiziran sastanak pod motom „Pazite gdje su vam djeca.“

- Ratko i Lorena su priznali da su devet dana bili bolesni, a da im se kasnije nije dalo dolaziti školu te su im se kasnije svi izostanci opravdali i uspjeli su nadoknaditi propušteno gradivo.

- Paulina je zaključila da ona nikada to ne bi mogla napraviti, ali i da je Ratko manipulirao s profesorima i roditeljima koji nisu obraćali pažnju na njegove izostanke te pokazao da je hrabar.

- iz mamina dnevnika saznajemo da je Maja u bilježnicu napisala da voli Dražena. No, Dražen je imao dvije cure, Maju i Zrinku. Maja je tvrdila da su ostale cure ljubomorne i da pričaju gluposti dok je Zrinka smatrala da je Dražen super dečko koji to nikada ne bi učinio. Dražen je uživao u svojoj ulozi zavodnika. Sa Sanjom su se zbog Dražena bolje sprijateljile Maja i Zrinka jer on živio u istoj zgradi te ga je svaka htjela za sebe da postanu popularan školski zaljubljeni par.

NIKAD DOVOLJNO DOBRO

- Paulina se trudila da posuđe bude blistavo i čisto, ali joj je mama prigovarala neprestano. Kasnije joj je prigovarala jer je Flokija kratko šetala. Potom je iskritizirala njenu odjevnu kombinaciju koju je izabrala za odlazak u školu.

- no, to nije bio kraj njenim kritikama jer joj ni crtež za likovnu kulturu nije dobro izgledao, a kada se probudila htjela je pročitati njen sastav koji je bio previše jednostavno sastavljen.

- Mama je nasrnula na nju zbog čega se Paulina zaključala u kupaonici.

- Paulina i tata su joj se odlučili osvetiti time što su iskritizirali nedjeljni ručak, ali i odjevnu kombinaciju za posao kao i bezbroj drugih kritika želeći u njoj izazvati osjećaj koji je ona izazvala kritizirajući Paulinu.

- nakon par dana je počela plakati, a tata joj je ukazao na to da je ona isti osjećaj izazvala u Paulini dok je kritizirala u svemu što radi. Shvatila je da se mora ponašati drugačije, odnosno tata joj je rekao da mora biti strpljiva, imati razumijevanja i udijeliti pokoju pohvalu.

- iz mamina dnevnika saznajemo da je obećala da nikada neće prigovarati svojoj kćeri ni tjerati je na bilo što. Mama je iskritizirala zbog lijenosti. Morala je pospremiti svoju sobu nakon što joj je sve stvari razbacala te je potrošila cijelu subotu, a na kraju zaključila da ona želi biti dobra i pažljiva mama koja će sve pospremati.

SRETAN ROĐENDAN

- mami se nisu sviđale Paulinine fantazije vezane uz proslavu četrnaestog rođendana jer je ona htjela što bezbolnije odraditi sve to.

- Paulina je predložila da će ona sve sama organizirati sebi za rođendan, ali i da tulum bude bez odraslih.

- nakon dugog razmišljanja i konzultacije s ostalom rodbinom, tata je rekao Paulini da su joj odlučili dati povjerenje što je nju oduševilo.

- Paulina je zbog tuluma bila glavna zvijezda u školi, a umjesto dvadeset, na tulum se spremalo trideset i osam prijatelja koje nije mogla odbiti.

- mama je bila pomalo zabrinuta i htjela je pozdraviti sve goste, ali je tata rekao da je Paulina zrela i pametna te da će sve biti u redu.

- Paulina je bila zabrinuta oko toga hoće li sve biti u redu, a dok je razmišljala Filip, Karla, Hrvoje i Ana naguravali su se balkonskim vratima te je puklo staklo na balkonskim vratima.

- mama je nazvala Paulinu te pitala je li stigao Luka te na taj način odala svima da je to Paulinina simpatija.

- Paulina je bila zabrinuta zbog stakla, a Luka je ostatak večeri nije ni pogledao.

- Paulina je pokazala tati staklo koje je je bilo razbijeno, ali je on rekao da je važno da se nitko nije ozlijedio te otišao u sobu gdje je već Paulina bila poslala mamu.

- Luka je ostao zadnji, a Paulini je bilo neugodno toliko da nije znala o čemu bi razgovarala s njim.

- roditelji su bili zadovoljni jer je kuhinja bila čista, a zbog razbijenog stakla nisu prigovarali.

- Paulina se obradovala kada je vidjela da joj je Luka poklonio parfemu te mu je poslala poruku kojom mu je zahvalila.

- iz mamina dnevnika saznajemo da je bila kažnjena zabranom da proslavi rođendan. Mama je bila tvrdoglava te danima nije htjela razgovarati sa Sanjom. Razlog je bio to što je mami rekla da je debela, glupa, živčana te da je mrzi najviše na svijetu. Na kraju je zaključila da nije važno to što joj je mama zabranila proslavu već da mama s njom progovori te da će to za nju biti najveći rođendanski dar.

TREBAJU MI NOVCI

- Paulina je od novaca koji je dobila za rođendan poželjela kupiti sebi novi mobitel.

- tata joj je rekao da joj novi mobitel nije potreban, ali i da nema dovoljno novca za kupnju novog.

- Paulini je bilo potrebno još osamsto kuna, a Ana joj je rekla da je iz dokumentarca o uspješnim ljudima naučila da je najbolja formula za uspjeh željeti, jako željeti.

- ništa se nije događalo sve dok nije došla Kararina koja Paulininoj mami utorkom pomaže prati, glačati odjeću i čistiti. Katarina tog utorka nije došla jer je javila da je bolesna, a na stolu je bilo dvjesto kuna koje je mama ostavila za nju.

- Paulina je odlučila glumiti Katarinu, odnosno počistiti stan umjesto nje te je uzela dvjesto kuna sa stola nakon što je završila s poslom.

- srijedom, četvrtkom i subotom Paulina ima instrukcije koje plaća sto kuna. Ne zato što je loša učenica već njena mama želi da ona bude najbolja, da na kraju osmog razreda ima same petice kako bi mogla upisati gimnaziju.

- Paulina je nazvala sve profesorice rekavši im da je bolesna i da ne može doći na instrukcije, a za sebe je sačuvala novac koji joj je mama dala za tu namijenu.

- u utorak, kada je treneru morala dati tristo kuna za tenis, nije otišla na trening nego je otišla u grad te kupila novi mobitel.

- u petak navečer, kada je Paulini zazvonio mobitel, mama i tata su primijetili da je nešto drugačije, a kada je Paulina izvadila mobitel kako bi se javila, roditelji su je pitali odakle joj taj mobitel.

- roditelji su je odlučili kazniti time što će u utorak morati čistiti dok se Katarina bude odmarala, neće ići na instrukcije, neće ići na tenis, ali će joj mobitel biti podsjetnik kako je sve to izgubila.

- na kraju je Paulina požalila što je novac dala na novi mobitel te na taj način izgubila tenis i instrukcije te će morati čistiti umjesto Katarine.

- iz mamina dnevnika saznajemo da je u kazni zbog kazeta. Tata joj nije htio dati novac za kazete, a Suzana je predložila da kazetu ukradu jer ih je ona već ukrala pet. Suzana je zapričavala prodavača dok je Sanja krala kazete, a uspjela ih je ukrasti još tri u narednih deset dana. Tata je pitao odakle su kazete, a Sanja je rekla da su Suzanine što Suzana nije skužila kada je pitao pa nije potvrdila da su njene. Kasnije je rekla da joj ih je kupila baka, ali baka nije imala pojma ni o kakvim kazetama te je na kraju Sanja završila u kazni budući da nije priznala da je ukrala kazete.

SVETI NIKOLA DOISTA POSTOJI

- Paulinu svake srijede don Ivo priprema za sakrament svete potvrde, a i ide u crkvu češće nego inače.

- Paulini su mise jako dosadne, ali ne i njenoj mami koja redovito ide na nedjeljne mise te isto zahtjeva od Pauline.

- u prosincu Paulinina mama odlazi na zornice na što nagovara Paulinu i njenog tatu na što je Zoran konačno i pristao kako bi imao svoj mir dok igra Playstation.

- crkva je bila puna ljudi iako je Paulina mislila da neće biti nikoga i na svu ih je sreću susjeda Milka pozvala da sjednu kod nje pa nisu morali stajati na nogama.

- kada je Paulina htjela izaći iz crkve, u crkvu je ušao sveti Nikola te je povjerovala u tom trenutku da on doista postoji. On je podijelio darove svim ljudima koji su bili na misi.

- Paulinu je posebno razveselilo to što je sveti Nikola znao njeno ime.

- Paulina je zaključila da je svakome potreban jedan takav mudrac koji bi mogao služiti kao putokaz prema bezbolnim, pametnim, dobrim, veselim i lijepim odredištima.

- u maminom dnevniku čitamo kako su na satu njemačkog čitali priču o dolasku nove godine. Sanja je svog razrednika zamislila u kostimu Djeda Mraza. Iako u školi postoji samo Djeda Mraz, kod kuće su još i sveti Nikola i Isus koji ostavljaju darove ispod okićene jelke, ali i na prozoru. Također, razrednik je rekao da u Njemačkoj djeca na Božić nemaju nastavu, ali Sanja ne zna zašto tako nije u Hrvatskoj.

BOŽIĆNI DAROVI

- u američkim se filmovima pojavljuje nekoliko tipova cura čije osobine se mogu već lako prepoznati poslije samo par minuta gledanja.

- zgodničke za koje Paulina kaže da one misle samo na svoj izgled, mršave su i odlično odjevene. Sate provode uređujući se ispred svog ogledala, a i omiljene su u društvu iako nikada ne uče. No, svojim površnim pogledom na svijet zavode ljude oko sebe.

- štreberice koje obavezno imaju aparatić za zube te visoku dioptriju. Odjevene su u garderobi koju je prerasla njihova mama, a jedine prave prijateljice su im knjige bez kojih ih nećete vidjeti. Također, one trpe ruganje i prezirne poglede svojih vršnjaka.

- buntovnice, crne kose koja je obojana crvenim ili žutim pramenovima, imaju sedam naušnica na jednom uhu, tetovaže ili pearcing te nose crnu garderobu. Imaju dvije, tri prijateljice koje zajedno s njima čine udruženje kojem je životna misija verbalno, a ponekad i doslovno pljuvanje po svima i svemu.

- genijalke, one koje danima hodaju u istoj majici i trapericama, a pritom glume da im to uopće nije važno. Pohađaju paralelno dvije, tri škole te u svima postižu najbolje rezultate, a i pobjeđuju na svim natjecanjima. Njima nisu važne priče o dečkima već isključivo znanje.

- tip debeljuca, one koje muči problem s viškom kilograma. U svakom raspoloženju, bilo tužna ili sretna, uvijek jede. Svaka je emocija začinjena hranom. No, ima veliku želju smršaviti i stalno je na nekoj dijeti, ali od svake brzo odustane pa opet jede i jede...

- Paulina je, dok je pokušala odrediti tipove svojih šest cura s kojima je sjedila u klupi, shvatila da tinejdžerski filmovi nemaju veze sa stvarnošću.

- shvatila je da nijedna njena prijateljica nije usko vezana uz osobnosti koje se prikazuju u filmovima te da ne želi izgubiti bilo koju prijateljicu s kojom se druži jer joj je stalo do njih.

- Paulina je, kako bi svojim prijateljicama pokazala koliko su joj važne, odlučila kupiti poklon i čestitati Božić.

- Paulinine prijateljice su se razveselile poklonima, ali nisu pokazale iskrenu zahvalnost jer je ona čula kako je ogovaraju te je to jako rastužilo.

- sjetila se i gubitnice, cure koja nema sreće u životu, a darežljiva je, dobra i vrlo osjećajna što njeni vršnjaci ne prepoznaju te shvatila da ona pripada tom tipu.

- iz mamina dnevnika saznajemo da se Ines jučer očajno ponašala, a Sanja joj je ostavila prije nekoliko dana dar pod borom. Dok su listale časopise i izrezivale slike za njezin dnevnik, napravile su nered te se Ines sjetila da joj mama dolazi uskoro. Zaprijetila je Sanji da će je, ukoliko sve ne pospremi, natući. Sanja je shvatila da su je mnoge njene prijateljice nekada udarile i grozno se ponašale prema njoj, ali ona sve to brzo zaboravi jer su joj one bitne te ne može zamisliti život bez njih.

SRETNA NOVA GODINA

- Paulinu su prijateljice nazvale kako bi je pitale kako se osjeća budući da su bile zabrinute zbog bolova u trbuhu koji su je „mučili“.

- Paulina ih je sve pozvala da dođu k njoj na božićne kolačiće koje je donijela njena baka Višnja, a svaka joj je donijela božićni dar i veselo je poljubila u obraz.

- gledale su američke filmove te su poželjele da i one dožive jedan takav opravi, opasni, ali i uzbudljivi tulum.

- Dora je predložila da one organiziraju jedan takav novogodišnji tulum, a Ivana je Ani predložila da pita roditelje mogu li ga organizirati u starom stanu odakle se ona preselila u novi stan, a Anini su roditelji pristali na to.

- iako su pozvale dečke na tulum, nijedan se nije odazvao jer je svaki slavio Novu godinu u nekom drugom društvu tako da su se složile kako će, umjesto tuluma, imati babinjak budući da je samo žensko društvo u pitanju.

- cure su se odlično zabavile te odlučile da će organizirati još babinjaka u Novoj, 2007. godini, a na dečke su potpuno zaboravile.

- na kraju su, kada su ih dečki pitali kako je prošla proslava, izmislile da su bile u društvu prijatelja iz Prečkog što je njih iznenadilo, a i zbog čega su se osjećali ljubomorno.

- iz mamina dnevnika saznajemo da Snježana iz osmog c ima najbolje roditelje koji joj sve dopuštaju te da je ona organizirala proslavu Nove godine, a to je bio najbolji tulum na kojem je Sanja bila. Mirek je pozvao u mračniji dio boravka te pitao hoće li se profurati s njim, a Sanja je rekla da će razmisliti i javiti mu. No, Mirek nije dugo čekao jer je već nakon pola sata isto pitao Tanju koja je odmah pristala. Tada su se zagrili te pravili da su cura i dečko, a Sanja je požalila jer Goran ionako ne zna da je ona zaljubljena u njega.

ZIMSKE RADOSTI

- Paulina je već godinama, zadnji tjedan zimskih praznika, sa svojima u Austriji na skijanju, a ona obožava skijati te skija od svoje pete godine.

- Mama joj uvijek drži prodike vezane uz skijanje govoreći da je prava sretnica što svake godine ide skijati, ali da je to i jako skupo.

- Budući da je tata nepopustljiv, Paulina mora i dalje ići u školu skijanja te slušati učitelje koji se deru više nego oni u školi.

- Paulina se na skijanju ne može odmarati jer je tata budi još dok je vani mrak kako bi bili prvi na skijalištu.

- Tata je Paulinu upisao u naprednu skupinu budući da je dobra skijašica gdje je upoznala učitelja Marka, a svi u skupini, njih osam, su bili stariji od nje.

- Paulina je uživala u njihovom društvu, a i naučila mnoge stvari od njih.

- Učitelj joj je dopustio da skine kacigu s glave pretposljednjeg dana i pohvalio je njeno skijanje, a Paulina ga je ionako obožavala i smatrala jako zgodnim.

- Paulini su nagovarali da ide na natjecanje u slalomu zbog čega je odbila svoje roditelje, ali svog učitelja nije mogla odbiti pa je zbog njega ipak završila na natjecanju.

- Paulina je ostvarila najbolji rezultat, a Marko je bio ponosan na nju i čestitao joj te poželio da se vide i sljedeće godine.

- Iz mamina dnevnika saznajemo da je u Zagrebu palo puno snijega. Svi su krenuli na brežuljak pokraj zgrade kako bi se sanjkali. Ludi je Frenki, koji te godine nije išao na skijanje, došao pred zgradu potpuno opremljen zbog čega su ga svi prezirno gledali. Mirek, Toni, Dražen i Zoki su mu rekli da ide na Sljeme jer oni ne podnose kada se netko pravi važan. Tada je počela tuča, a dečke su razdvojili Tonijev i Zokijev tata. Frenki je zaradio šljivu, a Mirek rasječenu usnicu.

HNOS – VUČE NAS ZA NOS

- Paulina je bila oduševljena kada je krajem sedmnog razreda saznala da prema HNOS-u više neće morati pisati tako puno tekstova, ali nitko nije znao što znači ta kratica kada su ove jeseni došli u školu pa su je pokušali sami odgonetnuti.

- Razrednica im je objasnila da ta kratica označava Hrvatski nacionalni obrazovni standard, ali se i pročula da to ne donosi velike promjene u nastavi te su im profesori dali savjet da se ne rasterećuju jer su osmaši i moraju učiti još više.

- Ivanu su zvali Plakatuša jer je svoje jedinice ili dvojke popravljala izradom plakata kojima bi impresionirala profesore te su joj zato davali petice.

- promjene u školstvu nisu dugo potrajale jer se već u drugom polugodištu sve vratilo na staro, a roditelji su napadali djecu jer ništa ne uče.

- Paulina nije bila zadovoljna onime što je HNOS postigao, ali su joj roditelji rekli da je to sjajan projekt što ona i dalje nije prihvaćala.

- Paulina je imala veliki pritisak od strane mame, tate, baka, djedova, ali i susjede Ljubice pa je morala višesatno učiti, a mamu su zabrinjavale njene ocjene koje su umjesto petica bile četvorke.

- mama joj je rekla da mora učiti više i temeljitije, a Paulina se vratila učenju lesnih zaravni koje ranije nikako nije mogla zapamtiti.

- iz mamina dnevnika saznajemo da zbog Zagrebačkog kazališta mladih često nije na nastavi jer je glumica u prijepodnevnim predstavama za djecu. Cijeli joj je tjedan ispunjen obvezama koje uključuju satove glume i plesa što je puno zanimljivije od satova u školi. Sanja je zaključila da želi postati glumica te da na taj način neće morati ići u dosadnu školu.

PROBLEMATIČNI PRIŠTEVI

- Paulina je oduvijek željela barem jedan prišt na licu jer su ih sve njene prijateljice dobile prije nje, ona je imala čisto lice.

- Tako ga je, nakon dugo čekanja, i Paulina dočekala krajem veljače.

- No, nakon nekog vremena postala je najprištavija u razredu pa je ipak požalila što nema glatsko lice kao što je ranije imala.

- Paulina se požalila baki zbog prišteva, a ona joj je rekla kako će to sve jednog dana nestati. No, Paulina je bila očajna.

- Kako bi ih se riješila, svaki dan se umivala kamilicom, kupila je kremu protiv prištića, ali joj to ništa nije pomagalo. Čak je i mama odvela kozmetičarki, a i morala je otići kod dermatologa. Ništa se nije događalo.

- Jedino što je spašavalo bili su puderi koje je bila nakupovala te je s njima puno sretnija jer joj pomažu kako bi prikrila sve te prištiće.

- Za domaću je zadaću napisala pjesmicu o prištićima budući da su morali napisati pjesmicu čije sve riječi započinju slovom p.

- Iz mamina dnevnika čitamo da Sanja želi grudnjak. Ljubomorna je na Renatu i Maju koje nose grudnjake s C košaricama, a to dečke jako privlači. Svaki ih odmor love i žele dodirnuti njihove grudnjake zato su se morale profurati s najopasnijim dečkima u školi, Zecom i Trulim. No, Sanja nije sretna jer smatra da bez grudnjaka nije zanimljiva dečkima.

ŠUBI, DUBI, DUBI, BIJELI SU MI ZUBI

- Paulina upozorava na to da tinejdžeri imaju puno više problema od tri glavna za koje ljudi smatraju da jedino muče tinejdžere.

- Paulina je došla s mamom kod zubarice Mirne, ali se sjetila da putem nije oprala zube poslije čega je shvatila da se ni ne sjeća kad je zadnji put to učinila.

- Mirna je pozvala Paulininu mamu kada je završila te je upozorila na to da Paulina ima zube kao da se spustila nakon deset godina s nekog pašnjaka te je ukorila jer nije oprala zube.

- upozorila je na karijes, a mami je bilo neugodno zbog optužbe da Paulina nije odavno oprala zube.

- Paulina je odbila Mirnu koja joj je htjela popraviti barem jedan zub, a mama je ugovorila novi termin za popravak zubi iako je bila nesretna i osramoćena.

- Paulinu su iznervirale riječi tete Mirne koje je doživljavala provokacijom.

- mamu je iznerviralo Paulinino ponašanje pa je izbacila iz auta, ali se mama smirila kad je vidjela Paulinine suze te je upozorila da šuti do kuće.

- Paulina je svakog dana prala zube i čistila ih zubnim koncem, a mržnja prema teti Mirni je nestala.

- Paulina se zahvalila teti Mirni jer joj je popravila zube, ali se ovog puta nije obazirala na to što ona govori jer je shvatila da se ponekad samo treba suzdržati.

- Iz mamina dnevnika saznajemo da je Sanja ozlijedila nogu i sada ima longetu. Mislila je da će joj to biti prilika da leži doma, ali je naletjela na nadobudnu doktoricu koja je poslala na rendgen, pogledala snimku te joj odlučila skinuti longetu jer je s nogom sve bilo u redu. Rekla joj je da joj mirovanje nije potrebno što je Sanju razočaralo te je bacila štaku u travu.

NIŠTA BEZ TELEFONA

- Paulina se kod kuće svađa zbog telefonskih računa već mjesecima.

- troši previše novca na telefoniranje zbog čega je njena mama uzrujana svakog mjeseca kada stigne račun.

- Paulina je zaključila da mobitel spašava jer su njene prijateljice na taj način lakše mogle riješiti ispite, ali i ona sama na satu hrvatskog.

- također, i Paulinina je mama imala velike račune za mobitel jer i ona obožava telefonirati, a samo se tata nije navukao na mobitel budući da to smatra nečim što čovjeku ne da mira.

- mama je zahtijevala da se nauči kontrolirati te je Paulina rekla da će joj ostaviti mobitel jer joj nije potreban, ali to se nije ostvarilo budući da joj je Sara iz osmog b morala poslati poruku  s pitanjima iz kontrolnog koji su oni već pisali.

- mamu je iznerviralo Paulinino telefoniranje s Nikolinom koje je dugo trajalo pa joj je iskopčala iz utičnice telefonsku bazu.

- tatu su prije dva dana iznervirali računi za mobitel koje je on otvorio jer su sve cifre bile visoke.

- telefon s bežičnom slušalicom je zamijenim onim kojem je slušalica povezana s aparatom što je Paulini i mami teško palo.

- Paulini i mami je tata oduzeo mobitel, ali se mama uspjela izboriti na poslu za službeni mobitel. Paulina nema pravo na razgovore dulje od dvije minute jer je tata zaprijetio da će ukinuti i telefonsku liniju ako račun bude veći od dvjesto kuna.

- iz mamina dnevnika saznajemo da Sanja čeka da priključe telefonske linije u naselju jer mamu na posao zove s govornice od kojih tri obično ne rade. Vidjela je Trulog koji je razbio jednu jer ga je Maja ostavila. Sanja zamišlja da može, kao junakinja iz filma, satima pričati na telefon koji ima dugu žicu i hodati po stanu.

UKINITE LEKTIRU

- mama kritizira Paulinu jer ne čita.

- Paulini su knjige dosadne i ne razumije roditelje koji ih čitaju svake večeri.

- Paulina bi voljela da se ukinu lektire kako ni njih ne bi morala čitati.

- mama joj kupuje romane o Harryju Potteru, ali ih ona zbog nedostatka vremena, strpljenja i snage, ne može čitati.

- jedina knjiga koju Paulina mjesečno čita jest „Vodič kroz lektiru“, po njenom mišljenju najbolja i najpametnija knjiga

- mama Paulini oduzima vodič jer želi da čita.

- tada je Paulina morala čitati jer je mama bila bolesna i ležala je pa je stalno ispitivala o čitanju.

- Paulina nije mogla razumijeti lektiru te su mama i ona cijelo popodne zajedno čitale, a mama joj je objašnjavala lektiru.

- kada je došao striček Boris, Paulina je otišla u svoju sobu i brinulo je što će Boris misliti o njoj pa se povukla.

- Boris je rekao Paulininoj mami da mora pustiti Paulinu da bude samostalna s čime se ona složila, a Paulina je smatrala da Boris nije u pravu.

- iz mamina dnevnika saznajemo da se Sanja strašno osramotila jer posuđene knjige uopće ne čita već ih posuđuje kako bi imala dobar ugled u školi. Novi je knjižničar pitao je li pročitala knjige i jesu li joj se svidjele na što je ona odgovorila potvrdno. Tako je on počeo ispitivati detaljnije o knjizi dok je ona izvukla rečenice o kojima se ništa ne govori. On je shvatio da nije pročitao knjige te joj rekao da je prava muljatorica zbog čega joj je bilo neugodno.

BRZO ČITANJE

- mama je uporna u tome da Paulina mora ponovno početi čitati.

- Paulina je pristala otići na tečaj brzog čitanja, na kojem se uči i izrada metalnih mapa, ali samo zbog Luke kojeg je njegova mama također prisilila da ide na taj tečaj.

- tečaj traje sedam dana, a Paulina se oduševila jer će to biti prilika da provede zajedničke trenutke s Lukom.

- razočarala se kada je shvatila da to nije tečaj razgovaranja nego čitanja jer svatko dobije svoju knjigu i čita.

- Paulina je mislila da će imati priliku malo više razgovarati s Lukom, ali se to nije dogodilo te se i pomirila s činjenicom da njih dvoje nikada neće biti par.

- Paulina nije htjela priznati Ani da je zaljubljena u Luku već joj je rekla da želi prijateljstvo s njim.

- iz mamina dnevnika doznajemo da Sanja čeka Gorana da izađe iz svoje zgrade. Čeka na balkonu da upali svjetlo u sobi... Ona stalno nešto čeka, ali ništa ne dočeka. Cure su joj iz razreda, iz sažaljenja jer je čekanje Gorana ubija, kupile plišanog medu te ga predstavile pod njegovim imenom. Zamišljala je da je to zaista Goran te je svake večeri bio pored nje.

PEČAT DUHA SVETOGA

- don Ivo sakramentom krizme najavljuje ulazak u svijet odraslih.

- pripreme su trajale mjesecima, i duhovne, ali i one materijalnog karaktera.

- mama je smatrala da Paulina pretjeruje, odnosno preuveličava sakrament krizme, a Paulina je smatrala da kasni jer su sve cure već kupile haljine za tu prigodu.

- mama nije bila motivirana za hodanje po dućanima jer je njoj samo bio važan duhovni čin krizme.

- Paulina je imala problem s pronalaskom haljine jer je sitna i mršava, a većina dućana nije imala tako male konfekcijske brojeve.

- tek su četvrti dan uspjele pronaći haljinu, a obje su već bile iscrpljene i nemotivirane za traženje iste.

- mama je spasila Paulinu od loše frizure budući da se Paulina sramila reći da joj se ne sviđa kako izgleda.

- Paulina se ponosila svojom kumom koja je za nju bila pravi uzor za život.

- mami je bio najvažniji duhovni čin, ali Paulina priznaje kako ona ne razumije na što se odnosi pojam duhovnosti.

- u maminu dnevniku čitamo kako je jučer izabrana za zamjenicu predsjednika Omladinske organizacije u svojoj školi. Bila je odabrana da trči i nosi štafetu u znak sjećanja na druga Tita. Bila je glavna u školi i svima su oči bila uprte u nju te su joj pružali podršku. Satima je birala odjevnu kombinaciju kako bi izgledala što bolje, a njena je fotografija završila i u općinskim tjednim novinama.

ZABRANJENO PUŠENJE

- Paulina želi da mama i tata prestanu pušiti jer se boji za njihovo zdravlje.

- tata ima povjerenja prema Paulini i zna da nikada ne bi probala bilo kakve droge, ali mama je zabrinuta te smatra da moraju obratiti pažnju na to.

- mama, dok puši nakon ručka, upozorava Paulinu da je bolje da nikada ne počne pušiti, ali ona nema želju zapaliti pogotovo jer je njihovo pušenje jako nervira.

- neke su Paulinine prijateljice kažnjene nakon što su njihove mame saznale da puše.

- Paulina smatra da bi poroke trebalo ukinuti jer su štetni za ljude.

- iz mamina dnevnika doznajemo da je Sanja poludjela zbog maminih cigareta, upaljača i opušaka, a da cijeli stan grozno smrdi. Mama joj, unatoč svemu što je Sanja učinila da bi je natjerala da prestane, ne želi prestati pušiti. Sanja je prošlog tjedna zapalila svoju prvu cigaretu. Zadovoljno je jer joj zbog dima u stanu, roditelji neće shvatiti da je počela pušiti.

NESRETNO SRETNA

- Paulina se napokon zaljublila u zgodnog dečka koji je stigao u susjedstvo i cijeli ga je dan promatrala kako nosi stvari u kuću.

- nakon par dana ga je i upoznala te saznala da se zove Vid te joj je on rekao da je zgodna.

- svaki je dan obasipao komplimentima i rekao joj je da je ona njegova najbolja prijateljica te da bi s njom otišao u kino.

- Paulina je sanjarila o njemu i razmišljala ga.

- dogovorili su susret u slastičarnici na koji je on potpuno zaboravio te su se dogovorili da u nedjelju odigraju tenis, ali se nije ispričao što je i na to zaboravio.

- bila je nesretna jer je zaboravljao na svaki njihov dogovor.

- Paulina priznaje da je zaljubljena do ušiju i da je drugačija zaljubljenost od one koju je gajila prema Luki.

- u maminom dnevniku čitamo da je Sanja napokon dočekala da bude s Goranom. Deset ih je išlo u kino, a kad su došli pred blagajnu više nije bilo karata. Nitko nije htio pristati na to da gledaju film u kinu Zagreb koji počinje za pola sata osim Gorana. Držali su se za ruke,a Goran joj je dao žvakaću koju je zalijepila na srce.

NE MOGU VIŠE

- Paulina želi izbaciti ljubav iz glave.

- opsjednuta je Vidom te neprestano razmišlja o njemu.

- profesori su primijetila da je dekoncentrirana na nastavi i počela je dobijati loše ocjene.

- kada je mama otišla na informacije, razočarala se njenim ocjenama i počela plakati.

- mama je isplanirala šestostano učenje kako bi pomogla Paulini da popravi ocjene.

- Paulina je poželjela nestati, zamišljala je što bi tada bilo i bi li se nešto promijenilo.

- u maminom dnevniku čitamo zadnju stranicu gdje nam piše kako je i dalje muče pubertetske mušice. Želi da je napuste, ali je to nemoguće. Kaže da će je napustiti tek onda kada navrši devetnaest godina te da mora izdržati još pet godina trpeći njihovo mučenje.

SAMO DA JOŠ OVO NAPIŠEM

- Paulina je završila osnovnu školu za što je i dobila potvrdu.

- njen je prosjek 4,50 s čime mama nije zadovoljna, ali tata je i to je za njega još uvijek odličan uspjeh.

- mama je bila razočarana kada je Paulina pokazala svoju, ne tako savršenu svjedodžbu.

- zaključila je da je tata bolje razumije, savjetuje i odgaja te da se on nije iznervirao oko upisa u srednju školu.

- upisala je istu gimnaziju u koju ide Vid, a tamo će ga viđati.

- Paulina je sretna jer je završila staru školu i uzbuđena jer postaje gimnazijalka.

 

TEMA DJELA

Kroz temu djela pratimo život glavne junakinje Pauline P. koja proživljava tinejdžerske dane te završava osnovnu školu.

DOJAM O DJELU

„Pobuna Pauline P.“ knjiga je koja mi se svidjela jer opisuje život jedne tinejdžerice koja se bori sa svojim „unutarnjim“ svijetom i pokušava nadvladati svijet odraslih koji joj neprestano nameće ono što oni smatraju ispravnim. Također, lako je čitljiva i radnja je zanimljiva te se lako poistovjetiti s njom. Preporučila bih ovo djelo svim tinejdžerima koji se bore s razdobljem puberteta i često misle kako ih odrasli ne razumiju jer ova knjiga prikazuje realnu svakodnevnicu s kojom se bore i djeca, ali i roditelji tinejdžera. 



Hvala na pažnji!
Pozdrav s Hvara,
Rea ❤


Moj profil na Instagramu: https://www.instagram.com/rea_pazarac/
Moj profil na Twitteru:https://twitter.com/ReicaO1


Za svako pitanje,zahtjev ili savjet kontaktiraj me na: reapazarac07@gmail.com


 

 

 


Comments

Popular posts from this blog

Bilješke iz dnevnika (veljača 2022.) - Ljudi koji nose "maske"

Dobrodošli na blog! Jeste li ikada nekoga namjerno povrijedili samo zato da biste uzdignuli sebe? Mislim da ne postoji osoba na ovome svijetu koja nikada nije nikoga povrijedila, učinili to nesvjesno ili ne, ponekad nismo ni svjesni toga kako naši postupci mogu utjecati na ljude oko nas. Dok sam bila mlađa, odnosno dok sam odrastala, doživjela sam više neugodnih situacija koje su me znale dovesti do toga da sam se neprestano preispitivala o tome što sam pogrešno učinila. Što je to izazvalo poriv u toj drugoj osobi, koji je natjerao na to da me povrijedi? Ponekad više bole postupci, nego same riječi koje nam netko uputi, ali s vremenom sam shvatila, osvrčući se na neke događaje iz prošlosti, kako sam olako dopustila da me netko ponizi i uvjeri kako sam osoba koja nije vrijedna poštovanja. Nije svatko sposoban iskazati vam poštovanje koje zaslužujete. Rijetkost je u današnjem svijetu susresti se s osobama koje vas doista cijene u pravom smislu. Većina ljudi mišljenja je kako druge ne

Paulo Coelho: Alkemičar

Dobrodošli na blog! Jeste li ikada pročitali neku knjigu koja vas je toliko oduševila da ste jednostavno ostali bez teksta?Knjigu koja je dubinski doprla do vaše duše i nakon čitanja u sebi ste osjećali mir.Znam da ovo možda zvuči kao neka promocija ili dobra reklama,ali ako to mislite,zaista niste u pravu.Knjiga koja je na mene doista jako puno utjecala je Coelhov "Alkemičar."  Duži vremenski period držala sam ovu knjigu na svojoj listi želja,ali budući da nije bila još uvijek prevedena na hrvatski,nisam je kod nas niti mogla pronaći.Međutim,ja sam dosta uporna kada je riječ o traženju knjiga i doista sam spremna uložiti puno vremena da pronađem baš tu koju želim pa sam se,razočarana nakon potrage u knjižari,bacila na Internet.Iskreno nisam velika ljubiteljica čitanja s laptopa,pogotovo ne kada je o romanu riječ i to potpuno izbjegavam kada god mogu,ali u ovom slučaju to mi je bila jedina nada da napokon pročitam "Alkemičara."Mojoj sreći nije bilo kraja kada sa